Tidigare stipendiater

Jonatan Persson, Helios Innovations, stipendiat 2019

jonatan-perssonJonatan har utvecklat en ny avsaltningsmetod som använder restvärme från industrier för att rena havsvatten. Industrier förbrukar ca 60% av allt vatten i Sverige så om de kan bli mer självförsörjande skulle vattnet räcka till oss människor. Eftersom tekniken använder sig av restvärme som energikälla blir strömförbrukningen väldigt låg och det blir ca 30 gånger billigare att rena havsvatten än att köpa in kommunalt kranvatten

Robin Al-Salehi, Resurseffektiva städer, stipendiat 2018

bild-robinProjektet resurseffektiva städer handlar om att ta fram en plattform där aktörer i våra städer kan börja frigöra det vi kallar för Tids och Ytvakanser. Tidsvakanser alltså de tider som byggnader och lokaler inte används av en hyresgäst och som skulle kunna nyttjas av andra tex föreningar, samt ytvakanser, alltså de ytor så som tak, väggar, grönytor och hårdgjorda ytor som kan förädlas på något sätt. .

Ebba Klara Eriksson, Mårda, stipendiat 2017

img_6937-1Genom projektet Mårda skapats en hållbar lösning för livsmedelsförvaring i syfte att minska plastanvändningen i vardagen. Produkterna är gjorda av återanvända bomullstextilier och bivax som kan användas till förvaring av grönsaker, bröd, ost, middagsrester, jäsande degar, etc. både i och utanför kylskåpet.

Adam Arnesson, Framtidens Hållbara Gård, stipendiat 2016

Foto: Bianca Brandon-Cox

Foto: Bianca Brandon-Cox

Den hållbara gården är samlingsnamnet för den resa som har inletts på Jannelunds Gård, i ett projekt som sammanför forskning och flera marknadsaktörer inom livsmedelsproduktion. Målet är att statuera ett gott exempel, att visa att det går, och att det är lönsamt att inleda en hållbarhetsomställning. Att inspirera övriga lantbrukssverige till att våga bli planetskötare.

 

 

Catharina Arehög och Elin Pramlid, Green Canteen, stipendiater 2015

Stipendiater 2015Catharina och Elin tilldelades 2015 års stipendium för deras arbete med den hållbara konstruktionen av en ekologisk matsal till SOS barnbyn på Zanzibar – Green Canteen. Projektet genomfördes som ett civilingenjörsexamensarbete våren 2015 på Kungliga Tekniska Högskolan och Sweco Structures i Stockholm med två månaders fältstudier på plats i Tanzania och på Zanzibar.

Rebecca Rehn & Anna Wennberg We Kare Thailand, stipendiater 2014

rebeccanna-2Rebecca och Anna fick EkoUng-stipendiet 2014 för att kunna utveckla sina lokala utbildningsinsatser om hållbar utveckling i norra Thailand. Rebecca och Anna har lyckats bygga upp en organisation från grunden, där lokalt stöd och engagemang är ledordet. Stipendiet gjorde det möjligt för Anna och Rebecca att utveckla organisationen på ett lokalt plan även i Sverige samt stötta de byar de redan samarbetar med i Thailand. Under 2014 har de dessutom utvecklat verktyget Miljöboxen och implementerat denna på en förskola i Stockholmsområdet samt gjort ytterligare ett besök i Thailand.

Susanne Ringström, stipendiat 2013

Susanne Ringström bild2013 års EKU-stipendium gick till Susanne Ringström. Susanne har studerat på Beckmans designhögskola och fick stipendiet för att skapa ett möbelbibliotek – alltså ett koncept där människor kan låna möbler istället för att köpa dem. EKU:s styrelse ansåg att Susannnes idé är innovativ och har potential för att skapa en ny lösning för hållbar konsumtion.

 

Linda Norrman, Hållbart mentorskap, stipendiat 2012

Linda Norrman

År 2012 års EKU-stipendium gick till Linda Norrman och projektet Hållbart Mentorskap, som är en del av Sustainergies, en ideell förening som sammanför studenter med företag/organisationer för att tillsammans arbeta med hållbarhet, CSR och ansvarstagande. Hållbart Mentorskap är ett mentorskapsprogram där yrkesverksamma och studenter, med delat intresse för hållbarhetsfrågor, får en unik möjlighet att mötas och utvecklas tillsammans.

 

Commutify, stipendiater 2011

Projektgruppen bakom Commutify består av sex studenter från Chalmers Tekniska Högskola. Commutify utvecklar samåkningsapplikationer för webben och smartphones. Samåkning är ett enkelt och effektivt sätt att minska energiförbrukning och massbilism, och som tack vare projektets utveckling av modern teknik nu kan bli enklare för både företag och privatpersoner.

 

Sara Blomqvist – HBTQ Underwear, stipendiat 2010

Sara Blomqvist, 21 år, har startat och driver företaget HBTQ Underwear, som är en miljövänlig underklädeskollektion riktad till HBTQ-gruppen. Företaget kombinerar det etiska perspektivet med en mycket medveten miljöinriktning, som beaktar hela kedjan från bomullsodlingen till transport av färdig produkt. Saras verksamhet visar på ett helhetstänk kring miljö, etik och jämställdhet som visar riktningen för framtidens företagande.

 

Tredje Hand – Johanna Mjörnheim och Anne-Lie Karl, stipendiater 2009

Johanna Mjörnheim och Anne-Lie Karl, Stockholm, har startat företaget Tredje Hand. Konceptet går ut på att sälja omdesignade secondhandkläder som de köper in. De har själv formulerat den bakomliggande tanken som ”att hitta något ingen ser användning i, ge det nytt liv, och därmed göra något för miljön och uppmuntra intresse för unika kläder”. Det visar på en entreprenörsanda och initiativrikedom inom ett område som vi alla berörs av, eftersom vi alla behöver kläder, och inom en bransch som alltmer uppmärksammas som slit-och släng efter olika modeväxlingar och dess miljöpåverkan. Stipendietagarna Johanna och Anne-Lie inspirerar med sitt initiativ andra om de stora möjligheter som finns i att ge nytt liv i kläder genom att designa om och sälja via webbshop.

 

Andreas E Sjöstedt, stipendiat 2008

Andreas E Sjöstedt, 20 år, Lund, har startat och driver företaget Living Mind, som producerar miljövänliga och etiskt hållbara kläder. Kläderna säljs lokalt till ett rimligt pris. Andreas har genom sitt företag konkretiserat sin ambition att bidra till ett hållbart samhälle och ökar samtidigt människors medvetenhet om den relativt okända klädbranschens miljöpåverkan. Andreas är mycket idérik och har många delprojekt på gång inom sitt företag.

 

Jenny Petersson, stipendiat 2006

Jenny Petersson, 19 år, Vänersborg har med stort engagemang och framåtanda ägnat sitt projektarbete på gymnasiet åt att informera om och påverka för att få mer ekologisk mat i skolan. genom infobord, enkäter, insändare och debattartikel till lokaltidningen har hon försökt inverka på lokalpolitikerna och eleverna på skolan. Hon har också föreläst och medverkat i ett TV-program om ämnet. Hon har slagit ett slag för ekologisk mat och vi kan bara önska henne fortsatt framgång med detta.

 

Björn Söderberg, stipendiat 2004

Björn Söderberg, 22 år, Visby startade i November 2001 Watabaran organisation i Nepal. Watabaran är ett företag där fattiga och diskriminerade människor återvinner pappar och producerar olika pappersprodukter. Dessa produkter säljs i Sverige. Björn tog initiativ till företaget, ledde det under inledningsfasen, men har lämnat över till de tidigare åtta anställda som idag driver verksamheten som ett producentkooperativ. Watabaran bygger på solidaritet, ekologi och självförsörjning i kooperativa former, men syftar också till försäljning av varor på en internationell marknad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>