Grattis Mårda till 2017 års stipendium!

Vi har glädjen att få presentera Ebba Klara Eriksson och hennes projekt Mårda som 2017 års stipendiat!

Styrelsens motivering:
En mycket tydlig och genomarbetad ansökan på ett innovativt och aktuellt projekt. Genom hållbarhetsprojektet Mårda är kandidatens mål att skapa medvetenhet kring plastanvändning i vardagen och lyfta vikten av miljövänliga alternativ. Styrelsen uppmuntrar projektets stora möjligheter att väcka frågor kring lokalproducerade produkter, reparation och återbruk. Projektet visar på att ett mycket målmedvetet och ambitiöst arbete ligger bakom denna produkt.

img_6937-1Ebbas vision och målsättning är att, genom projektet Mårda, skapa medvetenhet om hur mycket plast vi förbrukar idag och vad vi kan göra för att gå mot en ljusare framtid. Genom hennes nystartade företag Mårda har hon skapat en hållbar lösning för livsmedelsförvaring i syfte att minska plastanvändningen i vardagen. Produkterna är gjorda av återanvända bomullstextilier och bivax. Av textilierna sys formanpassade förvaringskärl som sedan impregneras med bivax. Resultatet blir böjbara kärl, utmärkta att förvara livsmedel i. Produkterna kan användas till förvaring av grönsaker, bröd, ost, middagsrester, jäsande degar, etc. både i och utanför kylskåpet.

”Mitt projekt, Mårda, har vuxit fram ur en familjetradition av kärlek till det råa materialet och ur viljan att återbruka allt det vackra som finns runt om oss. Jag syr påsar av återbrukade textiler som jag sedan impregnerar med bivax. Syftet är att skapa hållbara alternativ för livsmedelsförvaring och därmed minska användningen av plastpåsar och plastfolie i vardagen. Jag är så otroligt glad och stolt över att tilldelas Ekologiska ungdomsstiftelsens stipendium. Det känns helt fantastiskt att få detta stöd i mitt arbete med att vidareutveckla Mårda. Jag kommer att använda stipendiet till att fortsätta att sprida visionen om klimatsmarthet samt till att utveckla Mårdas produktionsmöjligheter.” – Ebba Klara Eriksson, stipendiat 2017

Stort grattis önskar styrelsen, Per Garthon, Yvonne Ruwaida, Åsa Domeij, Helena Leander, Ulf Holm och Lena Lindström.